Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa -


Arvioinnista ja arviointimatriisista

Arviointimatriisi on tapa arvioida oppijan töitä. Sen toiminta-ajatuksen mukaan opettaja ilmoittaa ryhmälle ennen tehtävän tekemistä tehtävän arviointikriteerit ja niiden painoarvot. Esimerkkinä eräs reaaliaineen esseiden arviointimatriisi:

70 % käsitteiden ja teorioiden esittely
15 % esseen rakenne
10 % omat johtopäätökset ja tulkinnat
5 % kytkökset muihin kursseihin ja oppineisiin

Toinen esimerkki:
40 % psykologisten käsitteiden käyttö oikeassa asiayhteydessä
30 % omien asiaa valottavien esimerkkien esittäminen
15 % esseen rakenne ja eheys
15 % vastauksen laajuus

Ajatuksena on se, että opettaja avaa omaa arvioinnin kriteeristöään, jotta oppijat tietävät, mitä heidän tulisi työskentelyssään painottaa. Olen käyttänyt vuodesta 2003 lähes kaikilla kursseilla arviointimatriisiohjelmaa verkko-opiskeluympäristössä (http://extra.opintoverkko.fi). Opettajien usein esittämä varaus tähän periaatteeseen on se, että he eivät halua lyödä niin tarkasti lukkoon arviointiperusteitaan. Tulee olla tilaa tilanteen mukaiseen arviointiin. Kun tarkemmin miettiin tätä ajatusta oppijan kannalta, se tarkoittaa sitä, että opettaja arvioi oppijoita voisiko sanoa jossain määrin epäjohdonmukaisesti.

Edellä esimerkeissä kuvatut arvioinnin kriteerit voivat tuntua puutteellisilta ja niille on vaikea keksiä tarkkaa prosenttilukua. Tämä kuitenkin toteutuu jokaisen opettajan päässä vaistomaisesti - kun opettaja lukee esseen, maistelee sitä, siinä oli vähän sitä ja paljon tuota, raksuttaa raksuttaa... olisiko tämä 8- vai 7puoli. Eräällä tavalla nuo arvioinnin kriteerit toteutuvat opettajan arvioinnissa, vaikka niitä ei avattaisi oppijoille. Vaikka tarkkojen kriteerien määrittäminen on hankalaa ja prosenttilukujen esittäminen voi tuntua hankalalta, on tämä pyrkimys johdonmukaisempaan ja yhteismitallisempaan arviointiin. Ja se myös pakottaa opettajan puntaroimaan sitä, mitä on oikeastaan tehtävältä ja oppilailta haluaa. Jos ilmoitetaan että käsitteiden määrä on suuri painoarvoltaa, niin käsitteitä tulee. Jos ilmoitetaan, että pohdinta on tärkeää, niin johan pohditaan. Arvionti on informatiivisempaa kuin 8- ja Ihan hyvä!

Opettajan suorittamaa arviointia nopeuttaa se, että ohjelma laskee painotetun keskiarvon. Arviointimatriisi on ollut vuodesta 2003 extra.opintoverkko.fi -ohjelmassa, vuodesta 2004 Opintoverkko3-ohjelmassa ja tulee Digioppikirjaan tehtävin palautusten yhteyteen. Opettajan luettua esseen/tekstin, hän valitsee haluamansa arviointimatriisin (opettaja voi luoda niitä niin paljon kuin haluaa), ja klikkaa arvioinnin, ja ohjelma laskee painotetun keskiarvon. Tyypillisimmin oppijat palauttavat tehtävän omaan näkymään, jolloin vain opettaja näkee työn. Opiskelijaa voidaan pyytää myös tekemään itsearviointi ennen tai jälkeen opettajan arvioinnin.

Arviointimatriisin kokeilusta voivat kysyä kokeilutunnuksia tämän ominaisuuden sisältävään verkko-opiskeluympäristöön Harri Peltomaalta, harri@opintoverkko.fi


© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com