Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa -


TEESI 2: Romaaninkaltaiselle painetulle oppikirjalle olisi tarvetta



Sähköinen kirja on paljon ajatuksia herättävä teema. Ennen siihen liittyviä teesejä vielä kiinnostava ajatus teesissä 1 mainitusta koulutuspäivästä, myös Jarkko Vesikansan puheenvuorosta. Hänen mukaansa Suomessa ei ole juurikaan tarjolla englanninkielisissä maissa esiintyvää "romaaninomaisen tietokirjan" lajityyppiä. Tällä hän ymmärtääkseni tarkoitti tieto/oppikirjaa, joka on kirjoitettu yhtenäisen juonellisen kirjan tavoin.

Ostin muutamia vuosia sitten Amsterdamin lentokentän kirjakaupasta kiinnostavan kirjan "The World after 100 Years". Siinä kirjoittaja hahmotteli sitä, miten eri valtioiden merkitys maailmantalouteen (=valta-asemaan) tulee vaihtelemaan globaalisti. Kirja eteni vuosikymmen kerrallaan perustellen sitä, mitkä tekijät tulevat olemaan syitä kunkin valtion merkityksen nousuun tai laskuun. Lopputulema muuten oli, että sadan vuoden päästä maailmaa dominoivat Puola, Turkki ja Meksiko. Perustelu oli mielestäni uskottava. Suosittelen lukemaan.

Ensimmäisinä opettajavuosina harkitsin käyttäväni filosofian oppikirjana Sofian maailma -kirjaa. Onko se romaani vai tietokirja? Ainakin sen avulla voisi miestäni opettaa filosofiaa. En kuitenkaan uskaltanut ottaa kirjaa opetusvälineeksi, harmi kyllä.

Edellä kuvatun kaltaiset kirjat olisivat mahdollisia oppikirjoja. Niiden tekeminen on erilainen prosessi...........

Teksti julkaistu Facebook-ryhmässä Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS 1.9.2014. Liity ryhmään Facebookissa.


© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com