Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



http://www.digioppikirja.fi


Opintoverkko Oy on kehittänyt verkko-opiskeluohjelmia ja julkaisuohjelmia vuodesta 2002 ja pitänyt tieto- ja viestintätekniikan pedagogista koulutusta (mm. Opeko) vuodesta 2000. Opintoverkko on julkaissut uskonnon, psykologian ja filosofian painettuja oppikirjoja vuodesta 2002.

Digioppikirja syntyi pettymyksestä ekirjoihin. Uskonnon verkot lukion käsikirjasta julkaistiin yksi kurssi ekirjana. Laitekoko- ja käyttöjärjestelmärajoitukset, kankea tekeminen, jakelukustannukset ja liian pieni lisäarvo julkaisun sähköiseen muotoon muuttamisesta saivat aikaan kehitysajatuksia uuteen suuntaan.

Digioppikirja-ohjelman ensimmäinen versio julkaistiin käyttöön kevällä 2013. Ohjelma salli julkaisun lukemisen kaikenlaisilla laitteilla, koosta ja käyttöjärjestelmästä riippumatta. Ohjelmaa oli alusta alkaen tarkoitus kehittää vuorovaikutteiseen suuntaan. Kehitystyölle myönnettiin elokuussa 2013 Tekesin innovaatiorahoitus, kehitysprojektin työnimi "Digijulkaisualusta sosiaalisen median aikakaudelle".

Digioppikirja mahdollistaa mm. kustannetun materiaalin laajentaminen (ylläpitäjän muokattavuus), täysin oman julkaisun tekemisen, keskusteluominaisuudet julkaisun kappaleissa, käyttäjähallinnan, tehtävien ja kyselyiden tekemisen, integraation pilvipalveluihin ja monia muita ominaisuuksia.

Digioppikirjoja on neljänlaisia:

1) Opintoverkon kustantamat yleiset kirjat. Kirjoja käytetään ekirjan tapaan, käyttäjä voi tehdä omia muistiinpanoja ja merkintöjä, mutta kirjassa ei ole sosiaalista ulottuvuutta. Kirjat ovat maksullisia, opiskelija/käyttäjä maksaa kirjan.

2) Muokattavat sosiaaliset kirjat. Kirja voi olla kopio Opintoverkon yleisestä kirjasta ja kirjassa on ylläpitäjän muokkaus- ja käyttäjien vuorovaikutustoiminnot. Kirjat ovat maksullisia, opiskelija/käyttäjä maksaa kirjan.

3) Muokattavat sosiaaliset kirjat. Kirja on täysin ylläpitäjän itse laatima kirja ja kirjassa on ylläpitäjän muokkaus- ja käyttäjien vuorovaikutustoiminnot. Kirjassa on käytössä edellä kuvatut sosiaaliset toiminnot. Tällainen kirja lähenee verkko-opiskeluympäristöä. Koulu maksaa itse tehtävän sosiaalisen Digioppikirjan käytöstä, opiskelija ei maksa käytöstä.

4) Yksityinen kirja. Opettaja voi laatia itselleen opetusmateriaaliksi omaa kirjaa, joka ei ole myynnissä kenellekkään. Opettaja voi halutessaan sallia kirjan katsomisen ryhmillä hänen hallinnassaan olevalla vierailijatunnuksella. Yksityinen Digioppikirja on opettajalle ilmainen. Yksityisessä kirjassa ei ole vuorovaikutusominaisuuksia, mutta yksityisen kirjan voi halutessaan muuttaa koulun tilaamaksi muokattavaksi sosiaaliseksi kirjaksi.

Kysy tarvittaessa lisää
Harri Peltomaa
harri@opintoverkko.fi

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003