Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle



PERUSDIGIKIRJAN OMINAISUUDET:



1.

Käyttäjä voi tehdään kirjaan omia muistiinpanoja, alleviivauksia ja hakuja tekstistä.

2.

Kirjaa voi käyttää millä tahansa internet-päätelaitteella.

3.

Opettaja voi käyttää oppikirjanaan kustannettua digikirjaa tai tehdä täysin oman kirjan.

MUOKATTAVAN SOSIAALISEN KIRJAN/ KOKONAAN ITSE LAADITUN MUOKATTAVAN SOSIAALISEN DIGIKIRJAN OMINAISUUKSIA EDELLISTEN LISÄKSI



4.

Mikäli opettaja käyttää kustannettua digikirjaa, hän voi tehdä kappaleen sisältöön lisäyksiä omia tekstejä, kuvia, linkkejä, tiedostoja, tehtäviä jne.

5.

Opettaja voi kappaleiden muokkaamisen lisäksi lisätä digikirjaan uusia lukuja ja kappaleita.

6.

Opettaja voi liittää digikirjaan omien kuviensa lisäksi Digioppikirjassa palvelun sisällä olevan kuvapankin kuvia - kuvia ja niiden oikeuksia ei tarvitse hakea muilta foorumeilta.

7.

Opettaja voi käydä oppilaiden kanssa keskustelua kirjassa tekstistä, kuvista, linkeistä. Keskustelu tapahtuu juuri kirjan kappaleessa, sitä varten ei siirrytä eri foorumeille.

8.

Jokainen käyttäjä voi liittää kappaleisiin kuvia, tekstejä ja linkkejä.

9.

Digikirja toimii opettajan tiedostojen pankkina/varantoja. Kaikki on yhdessä paikassa.

10.

Digikirjassa on ohjelma, jolla voi helposti tehdä erilaisia monivalintatehtäviä.

11.

Oppilaat voivat julkisen kappaleiden yhteydessä käytävän keskustelun lisäksi palauttaa arvioitavia tekstejä opettajalle niin, että muut eivät näe niitä.

12.

Opettaja voi tarkastaa palautettavat tehtävät Google-plagioinnintarkistusohjelmalla. Opettaja voi kirjoittaa töihin sanallisen palautteen tai arvioida tekstin arviointimatriisi-työkalulla.

13.

Opettaja voi käyttäjähallinnan avulla liittää sosiaaliseen digikirjaansa käyttäjiä ja poistaa heitä. Oppilaat eivät häviä järjestelmästä, vaan heidät voi liittää kirjaan/kirjoihin uudelleen.

14.

Käyttäjällä on aina sama tunnus, vaikka hän kuuluisi eri kirjoihin, eri koulujen kirjoihin, tai olisi jossain kirjassa ylläpitäjänä ja toisessa käyttäjänä.

15.

Digikirjan ostanut saa neljän vuoden käyttöoikeuden kirjaan. Digikirja jää oppilaalle tämänkin jälkeen pysyvään käyttöön. Internetin kehittyvän luonteen vuoksi kirjalle ei voida luvata "ikuista" käyttöoikeutta. Tunnusten väärinkäyttäminen (jakaminen, yhteiskäyttö) on kiellettyä, ja se voi johtaa käyttöoikeuden peruuttamiseen.

16.

Opettaja voi tarkastella yhden käyttäjän koko toimintaa katsomalla hänen profiiliaan digikirjassa.

17.

Digikirjassa on erilaisia arvioinnin työkaluja palautettujen tekstien ja keskustelukoosteiden arviointiin (arviointimatriisi, metapisteet).

18

Digikirjan sosiaalista osaa voivat käyttää digioppikirjan ostaneiden lisäksi tasaveroisesti myös saman kurssin painetun kirjan ostaneet. Opettajan ei tarvitse valita painetun kirjan tai digitaalisen kirjan välillä.

19.

Käyttäjän kaikki toiminta tallentuu digikirjan sisäänkirjautumissivulla kunkin käyttäjätunnuksella kohtaan Oma toiminta. Oppilaat liittämät kuvat, tekstit, linkit jne säilyvät hänen portfoliossaan, vaikka hänellä ei olisi enää pääsyä digikirjan sosiaaliseen kirjaan. Oppijan koko toiminta muodostaa hänen portfolionsa, johon hän voi sallia opettajan pääsyn niin sovittaessa.

20.

Digikirjassa näkyy tapahtumien virta, joka näyttää joko yhden kirjan tai kaikkien kirjojen osalta tapahtumat. Näin opettajan on helppo tarkastella mitä hänen käyttämissään kirjoissa tapahtuu ja reagoida tapahtumiin.

21.

Kun käyttäjä lisää sosiaaliseen muokattavaan digikirjaan kuvan, hän voi muokata kuvaa sosiaalisen median ohjelmien tapaan kuvasuotimilla.

22.

Digikirjan tekstin joukkoon voi upottaa Youtube-videoita.

23.

Kirjoja on kolmenlaisia.
1) Opintoverkon kustantamat yleiset kirjat. Kirjoja käytetään ekirjan tapaan, käyttäjä voi tehdä omia muistiinpanoja ja merkintöjä, mutta kirjassa ei ole sosiaalista ulottuvuutta.
2) Muokattavat sosiaaliset kirjat. Kirja voi olla kopio Opintoverkon yleisestä kirjasta tai täysin itse laadittu kirja. Kirjassa on käytössä edellä kuvatut sosiaaliset toiminnot.
3) Yksityinen kirja. Opettaja voi laatia itselleen opetusmateriaaliksi omaa kirjaa, joka ei ole myynnissä kenellekkään. Opettaja voi halutessaan sallia kirjan katsomisen ryhmillä hänen hallinnassaan olevalla vierailijatunnuksella.
Yksityisen kirjan avulla opettaja voi
- koota omia tekstejään ja tehtäviään jäsennellysti ei-julkiseen muotoon
- opettaja voi liittää julkaisuunsa tiedostoja
- opettaja voi liittää julkaisuun kuvia ja käyttää hyväkseen ohjelmassa olevaa kuvapankkia
- opettaja voi tehdä erilaisia kyselyitä. Myös opiskelijat voivat tehdä erilaisia kyselyitä toisilleen.
Tämä palvelu on ilmainen. Opettaja voi muuttaa halutessaan kirjan vuorovaikutteiseksi kirjaksi, jolloin julkaisussa on mm keskustelu- ja tehtävänpalautustoiminnot. Tällöin kirja toimii Oppikirja oppimisympäristönä -periaatteen mukaisesti. Koulu maksaa tällaisen kirjan käytöstä (200 euroa + alv per vuosi). Mikäli opettaja työstää omaa materiaaliaan muillekin myytäväksi oppimateriaaliksi, julkaisun voi muuttaa yleisesti myytäväksi kirjaksi Digioppikirja-palvelussa.

24.

Jokaisessa kirjassa on vierailijatunnus, jolla opettaja voi sallia vierailijoiden katsoa kirjan tekstiä. vierailijoiden ei tarvitse rekisteröityä ohjelmaan. Vierailijat eivät voi osallistua keskusteluun tai toimia muuten. Opettaja voi halutessaan vaihtaa vierailijatunnusta.

25.

Palvelu on mielellään ilmainen, tai ainakin kohtuuhintainen. Opettajan yksityinen kirja on pysyvästi ilmaisessa käytössä. Muokattava sosiaalinen kirja on joko Opintoverkon yleisessä myynnissä tai koulu maksaa sen käytöstä Opintoverkolle.

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003