Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



18.3.2014

Digioppikirjan kuvapankki on käytettävissä. Kuvapankkitoiminto mahdollistaa ylläpitäjälle sen, että hän voi lisätä mihin tahansa kappaleeseen lisää kuvia ja hän voi kirjoittaa niihin oman kuvatekstin tai tehtävän. Toimintoa käytetään kohdasta Muokkaa kirjan sisältöjä (linkki kappaleen otsikon alla, kun on avannun jonkin kappaleen). Kuvapankkitoiminnon avulla kuvien lisääminen kirjaan on nopeaa ja kirjaa ylläpitävä voi tietää, että kirjaan lisätyt kuvat ovat luvallisia lisättäväksi. Palveluun on tuotu ensimmäiset noin 200 kuvaa eri aihepiireistä. Kaikkiaan palveluun tulee noin 1000 kuvaa Opintoverkon kuva-arkistosta.

Seuraavana ominaisuutena Digioppikirjoihin
- artikkelipankki, josta voi lisätä Opintoverkon tuottamia materiaaleja mihin tahansa kappaleisiin
Lisäksi tulossa
- ilmainen kirja sosiaalisesta mediasta. Kirjaa on kirjoittanut Harri Peltomaan lisäksi kaksi Joensuun normaalikoulun opettajaa ja neljä tämän vuoden aineenopettajaopintojen harjoittelua tekevää opiskelijaa. Kirja peilaa monipuolisesti sosiaalisen median ilmiötä. Johdantotekstin lisäksi kirjassa on noin 30 kuvattua ilmiötä. Kirjasta on linkkejä verkkoaineistoihin ja kirjaan on upotettu aihetta elävöitäviä YouTube-videoita. Kirja on ilmaiseksi luettavissa Digioppikirja-palvelussa ja jokainen teemasta kiinnostunut opettaja saa kirjasta ilmaisen koulukohtaisen muokattavan ja vuorovaikutteisen kopion, jolloin opettaja voi käyttää kirjaa omien oppilaidensa kanssa vuorovaikutteisena kirjana.
- Digioppikirjat filosofian kursseihin 2-4. Erittäin monipuoliset jaj kattavat kirjat ilmestyvät maaliskuun lopussa. Tekijöinä Polkuja filosofiaan johdantokurssia tehneet Ari Ahokas, Olli Apponen ja Tapio Turpeinen.


4.3.2014

Kun käyttäjä kirjautuu Digioppikirjaan, hän näkee ylimpinä ne kirjat, joihin hänellä on käyttöoikeus. Näin ei tarvitse joka kerran selata kaikkia kirjoja päästäkseen oikeaan kohtaan.


28.2.2014

Digioppikirjassa mahdollisuus palauttaa tekstejä a) omaksi muistiinpanoksi/luonnokseksi b) vain opettajan kommentoitavaksi c) julkiseksi kaikkien kommentoitavaksi. Toiminto on oikeassa laidassa nimellä Kappaleeseen palautetut tekstit. Tämä palautuskansio on kappalekohtainen (juuri siihen kappaleeseen palautetut tekstit).


17.2.2014


Digioppikirjaan on tulossa toiminto, jolla opiskelija voi palauttaa tekstin vain opettajalle nähtäväksi kommentointia tai arviointia varten. Toiminto tulee näkymään oikeaan laitaan omana valintanaan. Palautettujen tekstien listaus on kappalekohtainen, eli se näyttää juuri siihen kirjan kappaleeseen tulleet palautukset. Ylläpitäjä voi (myöhemmin) tarkastella yhden käyttäjän koko toimintaa kyseisessä kirjassa toiminnon Käyttäjät kautta. Tekstiä palautettaessa käyttäjä voi valita onko palautettava teksti julkinen kirjassa vai yksityinen (vain opettajalle). Kun teksti on palautettu, siitä voidaan kommenteilla käydä keskustelua tai antaa palautetta.


14.2.2014

Digioppikirjan uusia ominaisuuksia:
1) Digioppikirjan kuvatoiminto uudistui. Uudistuksen myötä kuvat tallentuvat kolmessa koossa. Kuvat tallentuvat myös isommassa koossa ("A5-kirjekuori"). Kuvan näkee suurimmassa koossa klikkaamalla kappaleen avattua kuvaa tai keskusteluun liitettyä kuvaa. Tämä ominaisuus koskee tästä eteenpäin palveluun liitettyjä kuvia. Tämä helpottaa mm. main mapeista otettujen kuvien tarkastelua. Kirjojen "vanhoja" kuvia tallennetaan uudelleen kevään kuluessa.
2) Ylläpitäjä voi liittää kappaleisiin omia valokuviaan. Muokkaus tapahtuu toiminnolla Muokkaa kappaleen sisältöä (sama jota kautta muokataan kappaleiden opettajan lisäämiä tekstejä.


Vinkki Digioppikirjojen käyttäjille: Kun palveluun lisätään linkki (verkkosivulle tai YouTube-videoon), linkki muodostaa esikatselun, joka käyttää mille sivulle linkki johtaa/videon ensimmäisen kuvan. Joskus linkistä ei muodostu esikatselukuvaa, jolloin myöskään linkki ei avaudu. Tätä ongelmaa tutkitaan. Käyttäjä voi itse ratkaista tällaisen linkin toiminnan menemällä uudelleen muokkaamaan linkin osoitetta, ja klikkaa hiiren vilkkumaan muutaman kerran, painaa enteriä kerran tai kaksi ja tallentuu. Näin toimimalla linkki aktivoituu.


11.2.2014

Digioppikirjaa käyttävän opettajan kysymyksen perusteella vinkki ja mahdollisuus: mikäli opettaja haluasi omaan kirjaansa kirjan alkuun mahdollisuuden viestiä oppilaille tarkemmin kurssin asioista (joita lähetetään esimerkiksi Wilmassa), tämä on mahdollista lisäsivun avulla. Ylläpito voi lisätä kirjaan uuden sivun, joka on ennen kirjan ensimmäistä sivua. Kirjan lukijat tulevat tälle ensimmäiselle sivulle kirjan avatessaan. Sivu voi olla esimerkiksi Kurssin aloitussivu, jota opettaja voi muokata.Sivun sisältöinä voi olla väliotsikoina esimerkiksi kurssilaisten nimet, kurssin esittely, tavoitteet, arviointi, sisällöt, uusin läksy, itsenäiset suoritukset, viesti sairastuneille. Mikäli haluatte tällaisen sivun kirjaanne, laittakaa minulle viestiä


7.2.2014

Digioppikirja-palveluun tulee Opintoverkon kustantamat filosofian kurssit 2-4 helmi-maaliskuussa 2014. Voit kysyä kirjojen koekäyttötunnuksia osoitteesta harri@opintoverkko.fi


6.2.2014

Ohjeita Digioppikirjan käyttöön: Google Drive -dokumenttien jakaminen/liittäminen Digioppikirjaan.

Google Drive -dokumentin käyttö ja jakaminen Digioppikirjassa

1) Kirjaudu Google-tilillesi
2) Klikkaa Luo ja esimerkiksi Asiakirja.
3) Kirjoita teksti, ja valitse Tiedosto > Nimeä uudelleen (anna nimi).
4) Klikkaa Tiedosto > Jaa, tulet sivulle Jakamisasetukset, Drive-dokumentin tulee olla julkinen, jotta käyttäjät voivat nähdä sen.
5) Kenellä on käyttöoikeudet: Yksityinen - Muuta.
6) Jakamisasetukset: Näkyvyysasetukset: Julkinen verkossa (näkyy verkossa periaatteessa kaikille) ja Jokainen linkin saanut (jos teet Digioppikirjasta linkin tähän osoitteeseen, dokumentti ei näy verkossa yleisesti) > Tallenna
7) Seuraavalla sivulla Jakamisasetukset -Jaettava linkki on aktiivinen, kopioi linkin osoite (esim contr+C) ja klikkaa Valmis.
Olet luonut dokumentin Driveen ja olet kopioinut osoitteen.

Sen jälkeen liitä kopioimasi linkin osoite Digioppikirjaan, verkko-opiskeluympäristöön tai pitämällesi verkkosivulle.

Digioppikirja:
- voit liittää linkin kolmella tavalla a) keskusteluun b) muokkaa sivua - kirjan sivun tekstin osaksi c) sisäänkirjautumisen jälkeen Muokkaa sivua -toiminnolla linkiksi sivulle.

Nämä kolme esimerkkiä näet toteutettuna Psykologian johdantokurssi Demo -kirjassa Digioppikirjassa, kirjan ensimmäisellä sivulla.


5.2.2014

Opettaja saa tehtyä linkin Digioppikirjaan kolmella tavalla:
1) keskusteluun
2) kun ylläpitäjä on kirjassa, on kunkin kappaleen otsikon alla "Muokkaa sisältöä" > Muokkaa tekstikenttää - liittää kopioidun linkin osoitteen siihen (linkki on hyvä liittää siten, että linkin osoite on omalla rivillään, ja osoitteen lopussa painetaan enter/rivinvaihto)
3) kun on kirjautunut Digioppikirjaan, mutta ei vielä mene lukemaan mitään kirjaa, niin ylärivissä on Kirjautuneena... - Omat tiedot - Omat muistiinpanot - Muokkaa sisältöä (klikkaa tätä). Sitten pääsee muokkaamaan niitä kirjoja joihin on muokkausoikeus. Muokkaa lukuja > Muokkaa kappaleita > sieltä pääsee lisäämään linkkejä kappaleeseen


30.1.2014


Yo-kokeen uudistuksessa toteutetaan ns. rakennemalli, jossa kokeeseen tulee/tullee myös erilaisia klikattavia tehtäviä (monivalinta, yhdistä jne). Pohdiskelin asiaa verkkosivulla http://www.esitys091113.verkkopolku.com/?SahkoisenYlioppilaskokeenMonivalinta-YmKyselyt .
Digioppikirjaan on jo aiemmin ollut suunnitteilla tehtävienteko-ohjelma, jota voivat käyttää sekä opettaja että oppilas. Laaditun tehtävän/kysylyn on kuka tahansa käyttäjä voinut sijoittaa mille tahansa sivulle. Yo-kokeen uudistus vahvistaa mielekkyyttä sille ajattelulle, että opiskelijoiden tehtävänä on laatia itse tehtäviä ja kyselyitä toisilleen. Kyselyä ei voi laatia ennen kuin on perehtynyt asiaan. Tehtävienlaatimisohjelma tulee Digioppikirjaan kevään 2014 kuluessa.


29.1.2014


Viime viikolla tuli uutena toimintona kirjan rakenteen muokkaus:
kun olet kirjautunut sisään (mutta et vielä mennyt omaan kirjaan sisään) on sivun yllä nämä termit vaakarivisssä:
Etusivulle / Kirjautuneena nyt xxxxx / Omat muistiinpanot/ Omat tiedot / Muokkaa sisältöä

Klikkaa Muokkaa sisältöä, ja sitten voit muokata kirjoihin, joissa olet ylläpitäjä, tehdä uusia lukuja ja niihin uusia kappaleita.
Käyttönä voisi olla vaikkapa
- koota omat sellaiset materiaalisi jotka eivät liity mihinkään kirjan kappaleeseen
- asettaa luvuksi vaikka Ajankohtaiset linkit, perustaa eri aiheille omat sivut ja lisätä itse tai pyytää oppilaita lisäämään ajankohtaislinkkejä
- tehdä luvut ja kappaleet oppilaistöille > oppilaat voivat palauttaa keskustelutoiminnon kautta omat työnsä ja muut voivat kommentoida.

Tällä sivulla muutamia ajatuksia toimintamalleista:

http://www.esitys091113.verkkopolku.com/?ToimintamahdollisuuksiaDigioppikirjoissa

Seuraavana toimintona on kuvien lisäys kappaleiden yläpuolelle ja ohjelman sisäinen kuvapankki, josta voi liittää kuvia sivuille. Kuvapankissa on noin 1000 kuvaa eri aiheisiin liittyen


28.1.2014

Digioppikirja on Opintoverkon tuottama julkaisu- ja oppimisohjelma. Ohjelman tarkoituksena on mahdollistaa opettajalle ja oppijalle toimijan rooli. Kustannetuissa kirjoissa opettaja voi esimerkiksi muokata ja laajentaa kirjan sisältöä. Opettaja voi tehdä itselleen myös täysin oman julkaisun. Kaikki voivat keskustella kirjan kappaleissa, ja myös oppija voi toimia vuorovaikutteisesti monella tavalla. Ohjelma yhdistää Opintoverkon kustannustoimintaa, sivunjulkaisu- ja oppimisympäristöohjelmia. Ohjelman teknisen toteutuksen pääyhteistyökumppani, kuten kaikkien aiempienkin ohjelmien, on Tuomo Björksten / Tuomo-Media.

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003