Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat



Oletusarvona alla olevassa erittelyssä on se, että verkko-opiskeluympäristöt ovat tulleet yleiseen käyttöön koulumaailmassa ja että niissä käydään opetukseen liittyvää keskustelua ja niihin palautetaan tehtäviä.

1)

Opettaja käyttää kursseillaan painettua kirjaa ja oppijoiden vuorovaikutus/tehtävän palautukset tehdään verkko-opiskeluympäristöön. Esimerkki: opettaja käyttää Opintoverkon Polkuja filosofiaan -kirjaa ja http://extra.opintoverkko.fi verkko-opiskeluympäristöä.

2)

Opettaja käyttää sähköistä kirjaa ja oppijoiden vuorovaikutus/tehtävän palautukset tehdään verkko-opiskeluympäristöön. Esimerkki: opettaja käyttää Opintoverkon Polkuja filosofiaan -kirjan sähköistä versioita ja http://extra.opintoverkko.fi verkko-opiskeluympäristöä. Tällöin digioppikirjaa käytetään ekirjan tapaan, eli kukin käyttäjä lukee omaa kirjaansa, johon voi tehdä merkintöjä. Kirjassa ei ole ryhmän vuorovaikutusominaisuuksia.

3)

Opettaja käyttää Opintoverkon kustantaman kirjan vuorovaikutteista digioppikirjaa. Kirjassa on verkko-opiskeluympäristöympäristön kaltaiset kommunikaatio-ominaisuudet. Opiskelijat on ohjeistettu hankkimaan sähköinen digioppikirja, ja oppilaat käyttävät kirjaa koulussa omilla laitteillaan tai koulun tarjoamilla laitteilla, ja kotona omalta koneeltaan/laitteeltaan.

4a)

Opettaja antaa opiskelijoiden valita sen, käyttävätkö he painettua vai sähköistä kirjaa. Tällöin luokassa voi olla käytössä molemmilla tavalla kustannettua samansisältöistä kirjaa. Opiskeluun liittyvä vuorovaikutus tapahtuu verkko-opiskeluympäristössä, http://extra.opintoverkko.fi

4b)

Muutoin sama, mutta opiskeluun liittyvä vuorovaikutus tapahtuu vuorovaikutteisessa sosiaalisessa Digioppikirjassa. Ne, keillä on kirjan painettu versio käytettävissä, näkevät kirjan sosiaalisen osan ja opettajan tekemät lisäykset, mutta eivät sähköisen kirjan tekstiosaa. Vuorovaikutteinen kirja korvaa verkko-opiskeluympäristön.

5a)

Opettaja laatii Digioppikirjalla oman jäsennyksen kurssista ja siihen liittyvät materiaalit. Opiskelijat näkevät opettajan tuottaman lisämateriaalin. Kurssin kirjana on jokin muu oppikirja kuin Opintoverkon kustantama kirja.

5b)

Opettaja laatii Digioppikirjalla oman jäsennyksen kurssista ja siihen liittyvät materiaalit. Opiskelijat näkevät opettajan tuottaman lisämateriaalin. Kurssilla ei ole varsinaista oppikirjaa (tämä muoto esimerkiksi koulukohtaisilla soveltavilla kursseilla)

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003