Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta


Toukokuussa 2013 erään lukion opiskelijat kokeilivat Opintoverkon sähköisen kirjan ensimmäistä versiota. Opiskelijoilta koottiin palautetta sähköisen kirjan käytöstä verkko-opiskeluympäristössä. Alla olevassa tekstissä lainausmerkeissä olevat kommentit ovat suoria lainauksia opiskelijoiden viesteistä, ja sen jälkeen on minun vastaukseni/kommenttini opiskelijoiden viestiin. Tämä kooste välitettiin opiskelijoille Wilman kautta.
Monet opettajat saattavat kohdata samantyyppisiä kommentteja opiskelijoilta. Tässä mahdollisesti hyödynnettäväksi eräitä vastauksia:


"Minulla on huoli netin käytön lisääntymisestä."
- Ihan aiheellinen kysymys. Hyvä suuntaus olisi varmaan kuitenkin se, jos nettiä tottuu käyttämään myös hyötykäyttöön. Se on mielestäni jollain tapaa jännä juttu, että nettiä käytetään mielellään vapaa-ajan puuhiin, mutta ei kouluasioihin.


"Tykkään enemmän paperisesta kirjasta."
- Tämä tunne on varmaan monilla. Entäpä jos nämä eivät tulevaisuudessa ole joko tai vaan sekä että, jollain tapaa toisiaan täydentäen.

"Huoli netti ja sähkökatkoista, jos en pääsekään kirjaan"
- kuinka usein et ole päässyt nettipalveluihin viime aikoina? Lienee koko ajan onneksi harveneva ongelma.


"Kun ensimmäisen kerran kuulin digioppikirjasta luulin että se olisi samanlainen kuin paperiversio eli teksti olisi kopioitu nettiin ja sivuja voi sitten selailla ja lueskella"
- tämä oli hauska lukea. Tässä myöhemmin avaan hieman laatimaani "digioppikirjamietelausetta", jonka mukaan tällaisen kirjan esikuva ei välttämättä ole paperinen kirja.


"Ensimmäisenä haluan antaa plussaa taustakuvan vaihtamisesta tarvittaessa mielekkäämmäksi. Se tuo hyvää ja piristävää vaihtelua."
- kiva kuulla! Näin itsekin ajattelin.


"Olisiko parempi, että kuvat olisivat valmiiksi isoja ja kuvateksti olisi valmiina alla"
- päädyimme kehitystyössä siihen, että kuvat ovat pieniä siksi, että latautuvuus on parempi, näin niitä voi käyttää paremmin myös kännykällä. Tulevaisuudessa jokaisen kuvan yhteydessä voi käydä keskustelua. Tämä toimii mielestäni paremmin, kun kommentoitava kuva avataan erikseen.


"Kappaleeseen "Tiede ja tieteellisyys" olisi hyvä lisätä enemmän esimerkkejä, kuvia ja vertailuja."
- tähän suuntaan ehdottomasti. Voisi sanoa, että jostain syystä se mikä toimii painetussa kirjassa, vaikuttaa digikirjassa pahimmillaan mielettömän tylsältä. Kirjan pitää kehittyä.


"Entä kavereiden kesken kommunikointi ja tiedon jako onlinessa, olisiko kannattavaa?"
- Digioppikirjaan tulee enemmän niitä ominaisuuksia, joita internetin suosituissa palveluissa jo on. Laadin digioppikirjamietelauseen: "Digioppimateriaalin esikuvana ei pidä olla painettu oppikirja, vaan blogien, Instagramin ja Facebookin perusajatus. Avainsanoina itsen ilmaisumahdollisuus, tuotoksen tuunaus omannäköiseksi ja sosiaalinen jakaminen." tulevaisuudessa Digioppikirjaan jokainen opettaja voi palauttaa tiedostoja jokaiseen kappaleeseen, jokainen oppilas voi palauttaa esitelmän tai omia esimerkkejään kuvin tai tekstein jokaiseen kappaleeseen, kuvaa lähettäessä voi valita saman tyyppisiä kuvasuotimia kuin Instagramissa, ja jokaisen kappaleen yhteydessä voi käydä keskustelua. Teemaan uskonto ja maailmankatsomus opettaja voi pyytää jokaista ottamaan kuvan joka ilmentää käsiteltävää asiaa, kuvia voi muokata ja kommentoida ohjelmassa, ja kappaleesta ja kuvista voi käydä keskustelua. Jos sosiaalinen jakaminen on mielekästä vapaa-ajalla, niin miksi ei oppimisessa? Suuri ero on suhtautuminen oppikirjaan: se ei ole kohde jota opiskellaan sellaisenaan kohteena, vaan se on pohjamateriaali, jonka avulla tuotetaan yhdessä omaa tulkintaa.

"Digikirjaa ei voi myydä/antaa eteenpäin kuten tavallista kirjaa"
- tämä on totta. Kirjan hankkimisen perusajatukseen ei välttämättä tarvitse liittyä ajatus sen edelleen myynnistä. Tämä on hieman erilainen juttu (tuote). Tuo on tavallaan heikkous, jos sen niin näkee.

"En kuitenkaan itse ole mikään digikirjojen suurin fani, mutta se ei johdu kirjoista vaan siitä että olen ehkä vähän vanhanaikainen."
- et välttämättä! Tätä muutosta painettu/sähköinen pitää arvioida sen mukaan, kumpi on parempi, ei sen mukaan kumpi on uudempi.

"hyvin käytänöllinen ja varmasti saisi suosiota jos tota käytettäisiin hyvin monilla oppiaineilla, varsinkin teoriaaineilla. Tykkäsin." ja "Parempi kuin normaali oppikirja ja paljon selkeämpi. Asioden esillepano on selkeä ja helppo lukuinen."
- +1. Tykkäsin:)

Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003