Harri Peltomaan sivu Digioppikirjasta ja yleensä sähköstä opetuksessa



Etusivu

Oppikirjat OPS 2016

Mitä opettaja voi tehdä Digioppikirja-ohjelmalla?

Opintoverkon Digioppikirja

   

Digioppikirjan kehitys ja päivitykset

   

Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

   

Opiskelijoiden kokemuksia sähköisestä oppikirjasta

   

Tavoitteita kehittyneelle vuorovaikutteiselle digioppikirjalle

   

Painetun ja sähköisen kirjan käyttötavat

   

Toimintamahdollisuuksia digioppikirjoissa

   

Digioppikirja-ohjelma

   

Google Drive -dokumenttien käyttö Digioppikirjassa

   

Digioppikirjan kehityksen seuraaminen

   

Kirja

Oppikirjan tulevaisuus ja uusi OPS

Pedagogista pohdintaa

Muuta

Helsinki 140225

Rauhala-esitys

Kotka

Platoninakatemia 2015

Ylöjärvi 20180808

1999-2002

2002-2004

2005-2010

2013-2014

2015

2016

2018



Vuorovaikutusominaisuuksien julkaisu Digioppikirjassa 31.10.13

Opintoverkon Digioppikirjaan http://www.digioppikirja.fi on tullut vuorovaikutustoimintoja. Voit tarkastella uusia toimintoja kirjautumalla sisään (ensin tulee rekisteröityä palveluun) www.digioppikirja.fi ja lue Psykologian johdantokurssi demo -kirjaa (klikkaa Lue kirjaa). Voit mieluusti kokeilla tämän demo-kirjan toimintoja liittämällä linkkejä, kuvia ja kommentoimalla. Demo-kirja on juuri kokeilemista varten.

Kunkin kappaleen alla voidaan käydä keskustelua kuvasta, linkistä tai tekstistä. Jokainen käyttäjä voi liittää kuvan koneelta tai puhelimesta, aloittaa keskustelun ja kirjoittaa linkin (ja näistä voidaan keskustella). Keskustelu on kappalekohtaista, tapahtuu kappaleen tekstin alla.
Opettaja voi siis pyytää mm.
- esitelmän/alustuksen pitäjää palauttamaan työn oikean kappaleen kohdalle ennen esitystä
- antaa oppilaille tehtävän lisätä linkkejä tai kuvia kappaleisiin
- käynnistää keskustelun aiheesta ennen tuntia: "Lukekaa kappale ja kirjoittakaa siihen liityviä kysymyksiä kirjan kappaleeseen" Flipped classroom -ajatuksella
- opettaja voi täydentää kirjaa omilla kuvillaan ja teksteillään.

Digioppikirjassa käytäviä keskusteluja opettaja voi arvioida merkitsemällä oppilaiden tuotoksia tähdillä 1-5. Olen pohdiskellut verkossa käytävää keskustelua ja arvioinnin työkaluja/malleja verkkosivulla
http://www.esitys091113.verkkopolku.com/?MitenKeskustelujaVerkko-opiskeluymparistoissaArvioidaan%3F

Kun opettaja aikanaan kurssin päättyessä tyhjentää kirjan keskusteluosion ennen seuraavaa kurssia, hän voi jättää osan aineistoista talteen tulevia kursseja varten. Opiskelijan palauttamat kuvat, linkit ja keskustelut jäävät hänen saatavilleen kohtaan Oma toiminta - siihen kertyy digitaalinen portfolio hänen kaikesta toiminnastaan Digioppikirjat-kursseilla.

Opettaja voi ottaa tämän "sosiaalisen kirjan" toiminnon käyttöön koulunsa käyttämässä Digioppikirjassa. Joihinkin tarkoituksiin verkko-opiskeluympäristö on monipuolisempi, mutta Digioppikirjan käyttö korvaa osittain tarpeen verkko-opiskeluympäristöjen käyttöön.

Mikäli opettaja haluaa tehdä oman kirjan omalla jäsentelyllään (esim koulukohtaiset kurssit tai opettamansa aineen kurssin omista materiaaleistaan), se on mahdollista. Tiedustele tästä lisää harri@opintoverkko.fi.

Kirjan sosiaalista osaa on myös mahdollista käyttää siten, että osalla opiskelijoista on Opintoverkon painettu kurssikirja ja osalla Digioppikirja, ja molemmat näkevät Digikirjassa olevan sosiaalisen osan. Tällöin opettajan ei tarvitse valita joko-tai painetun ja sähköisen kirjan välillä.

Tässä ovat vasta ensimmäiset julkaistut ominaisuudet. Digioppikirjaan on tulossa asteittain lähiviikkoina ja kuukausina kymmeniä toimintoja, mm
- YouTube-linkkien "upotus"
- helppokäyttöinen monivalintatehtävägeneraattori
- opettajan mahdollisuus muokata lukujen ja kappaleiden jäsennystä sekä sisältöä
- opettajan mahdollisuus liittää kirjaansa omien kuviensa lisäksi järjestelmän sisällä olevasta kuvapankista
- käyttäjähallinta, jossa opettaja voi hallita kirjansa käyttäjiä
- tapahtumien "virta", josta opettaja näkee heti, mitä hänen kirjassaan tai hänen käyttämissään kaikissa kirjoissa tapahtuu
- kuvien muokkausmahdollisuus mm Instagramin tapaan kuvasuotimilla kuvaa lisättäessä palveluun
ja monia muita.

Kirjoja tulee olemaan kolmenlaisia
1) Opintoverkon kustantama yleinen sähköinen kirja. Käyttäjä lukee omaa kirjaansa ja voi tehdä siihen merkintöjä ja muistiinpanoja. Kirjassa on Opintoverkon kustantama sisältö, kirjassa ei ole vuorovaikutusominaisuuksia. Opiskelija ostaa kirjan.

2a) Opintoverkon kustantamasta kirjasta muokattu sosiaalinen kirja, jossa Opintoverkon kustantama sisältö. Opettaja voi muokata kirjaa ja kirjassa on edellä kuvatut vuorovaikutustoiminnot. Opiskelija ostaa kirjan.

2b) Opettaja ei käytä Opintoverkon kustantamaa sisältöä, vaan tuottaa kirjan itse tai rakentaa vuorovaitteisen kirjan jonkun muun materiaalin kanssa yhdessä käytettäväksi. Digioppikirjaa käytetään kehittyneen verkko-opiskeluympäristön tapaan. Koulu maksaa Opintoverkolle Digioppikirja-ohjelman käytöstä, kirjaa käyttävät opiskelijat eivät maksa kirjan käytöstä Opintoverkolle.

3) Opettajan yksityinen kirja. Jokainen oman sisällön tuottamisesta kiinnostunut opettaja saa tyhjän aihion käyttöönsä, pysyvästi ja ilmaiseksi. Opettaja voi koota omat aineistonsa esitysmuotoon. Opettaja voi halutessaan antaa omille opiskelijoilleen vierailijatunnuksen, jolla he pääsevät katsomaan opettajan laatimaa materiaalia.

Tervetuloa tutustumaan palveluun verkossa.

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä aiheeseen liittyen, laita viestiä harri@opintoverkko.fi tai soita gsm 050 512 5525.

Ystävällisin terveisin Harri Peltomaa, Opintoverkko Oy


Tulosta tämä sivu / Print this page

© Www.esitys091113
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003